Forum Klub Fantastyki Maskon Strona Główna
 Forum
¤  Forum Klub Fantastyki Maskon Strona Główna
¤  Zobacz posty od ostatniej wizyty
¤  Zobacz swoje posty
¤  Zobacz posty bez odpowiedzi
Klub Fantastyki Maskon
"Jesteście starsi niż FANTASTYKA" - Maciej Parowski
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie  RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 
 
Kuchnia rycerska Zika.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Klub Fantastyki Maskon Strona Główna -> Rycerstwo Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Kuchnia rycerska Zika.
Autor Wiadomość
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 0:42, 07 Cze 2006    Temat postu: Kuchnia rycerska Zika.
 
Tutaj będę zamieszczał przepisy na rozne rycerskie (?) potrawy a wy bedziecie mogli je sobie wyprobowac i ewentualnie przezyc po ich sprobowaniu.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 0:48, 07 Cze 2006    Temat postu:
 
Potrawa codzienna

Zastanawiacie się pewnie jak ja to robię, że tak wspaniale wyglądam (patrz avatar). Otóż zajadam się powszednim moim chlebem - Chleb z Podwójnym Makiem (zwany również DOB - Double Opium Bread) oraz Mlekiem 2,0% "z Osowej". Obydwa te produkny są do nabycia w całodobowym sklepie spożywczo monopolowym przy ulicy Zbożowy Rynek w Bydgoszczy, naprzeciw mojego domu. Chleba w życiu nie jadłem smaczniejszego (poza oczywiście pieczonym w domu ^^) a mleko potrafi leczyć rany duszy. Potrawa ta ma różne wariacje. Przy lepszej sytuacji materialnej można mleko zastąpić puszką piwa Tatra, a przy gorszej, szklanką przegotowanej wody, jednak samego chleba nic nie zastąpi.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 1:03, 07 Cze 2006    Temat postu:
 
Zupka "Fuj" - Uwaga, rarytas!!!

Składniki:

-Sól 0,5kg
-2 puszki piwa Tatra
-paczka mrożonych warzyw
-kilogram fasoli surowej "Jaś"
-20 dkg sera żółtego
-paczka cynamonu
-paczka goździków
-dwutygodniowy chleb (byle nie "Czarny Koronowski" bo nim już po pół dnia udaje się wbijać kołki do namiotu. Po dwóch tygodniach to już się z niego robi biały karzeł, a potem zapada się sam w sobie i tworzy się czarna dziura)
-hełm typu mr0kkczna salada (jako garnek)

Wszystkie składniki mieszamy w hełmie zalewajac je w polowie wodą (fuJ!) a w polowie piwem (YEAH!)



wrzucamy do tego chleb krojony tradycyjnie



no i po pol godziny gotowania mamy wynik:


Powrót do góry Zobacz profil autora
Filippo
Cicha woda



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zza winkla

PostWysłany: Śro 19:06, 07 Cze 2006    Temat postu:
 
Ech Zupka FUJ...Aż się łezka w oku kręci... Rolling Eyes (ja robiłem te wspaniałe zdjęcia:D)
Jednakowoż Ziku mam pewne zastrzeżenia: otóż z tego co pamiętam cynamonu ani goździków nie używaliśmy do tej zupki(używaliśmy ich jednak tego samego dnia lecz do grzańca dla Ranaan), zapomniałeś też o ryżu(spotykanego w okolicach sera na chochli) i o tajemniczych przyprawach które dorzucił nam do gara Sladki:>

Zupke skonsumowałem i przeżyłem(choć sam nie wiem jakim cudem)... Walorów wizualnych nie trzeba komentować(a wręcz nie powinno się:p), widać na zdjęciach, a co do smakowych...Cóż...Sami się przekonajcie Wink

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 20:16, 07 Cze 2006    Temat postu:
 
Filippo napisał:

z tego co pamiętam cynamonu ani goździków nie używaliśmy do tej zupki (...) zapomniałeś też o tajemniczych przyprawach które dorzucił nam do gara Sladki:>



Te tajemnicze przyprawy to wlasnie cynamon i goździki XD

O ryzu wlasnie zapomnialem, dzieki za przypomnienie.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Feaorn
Maskon
Maskon



Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:55, 25 Cze 2006    Temat postu: Hum, hum... ;)
 
Istotnie, zupka apetycznie wygląda i zapewne przecudnie smakuje. Ino trudno dzisiaj o dobry, zasłużony, wypocony hełm... (nadający zupce dodatkowe, niepowtarzalne walory smakowe oraz witaminy i sole mineralne)

Kiedyś to po polach się tego walało, ale dzisiaj? Mizeria, panie, mizeria...

Powrót do góry Zobacz profil autora
Filippo
Cicha woda



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 81
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zza winkla

PostWysłany: Nie 22:41, 25 Cze 2006    Temat postu:
 
Owy hełm zapewniał dodatkowe walory mineralno-witaminowo-smakowe gdyż {tu mówiacy zawiesil głos} walał sie nie po polach, a po mieszkaniu(choć to szumne określenie) Zika... A jak pewnie wiesz przy tym to nawet pustkowia Mordoru wysiadają Cool

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pon 0:53, 26 Cze 2006    Temat postu:
 
Co więcej, hełm mial w sobie resztki spalonej farby Very Happy Był wymalowany od środka jako ochrona antykorozyjna, więc przed gotowaniem wrzucony był do ognia by wypalić farbę. Tyle że nikomu się juz nie chcialo spalonej wyskrobywac Very Happy

Powrót do góry Zobacz profil autora
Feaorn
Maskon
Maskon



Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 13:52, 29 Gru 2006    Temat postu: Podsumowanie
 
"Hej, hola, hola
Rycerska dola"

Te słowa pana Sapka wspaniale to podsumowują. Very Happy

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Sob 11:10, 30 Gru 2006    Temat postu:
 
Nie Sap mi tu Laughing zieef, zmęczonym... Dejta coś na zmęczenie..

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Wto 16:48, 26 Sie 2008    Temat postu:
 
Tym razem bez zdjęć i krótko, ale BARDZO polecam placki ziemniaczane z podsmażaną cebulką Smile)

Powrót do góry Zobacz profil autora
Moniq
Gadatliwy



Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zamość k. Bydgoszczy

PostWysłany: Pią 10:50, 12 Cze 2009    Temat postu:
 
Teraz wyczekujemy przepisu na zikowy deser. Razz Ziku otwórz swoją księgę przepisów i uchyl rąbka tajemnicy! Very Happy

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw 23:27, 03 Maj 2012    Temat postu:
 
Ekhm.. zdrzemnąłem się nieco, wybacz Moniś że chwilkę czekać musiałaś na odpowiedź. Za czasów dawnych a dobrych, gdy jeszcze mieszkałem sam i samemu jadło przyrządzałem, ulubionym moim deserem był miód pitny (bezalkoholowy oczywiście Wink ) zajadany suchym chlebkiem z podwójnym makiem. Słodycz w gardle, niebo w głowie (ach ten szum wiatru Wink ).

Powrót do góry Zobacz profil autora
Moniq
Gadatliwy



Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zamość k. Bydgoszczy

PostWysłany: Pią 10:48, 04 Maj 2012    Temat postu:
 
Zik, w zimowe mroźne dni taki deser jest pewnie celnym daniem. Co jednak z deserem na upalne czasy? Wink Nie mam tu na myśli dnia dzisiejszego bo aż korci, żeby wyciągnąć mioda z lodówki i łyknąć raz a dobrze. Laughing

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zik z Amiru
Ma coś do powiedzenia



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 194
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Sob 22:58, 05 Maj 2012    Temat postu:
 
Na upalne czasy to powyższy deserek trzeba schłodzić w żołądku, wylegując się albo w wielkiej balii wypełnionej wodą, albo w płytkim jeziorku. Piękny to posiłek Smile

Powrót do góry Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Klub Fantastyki Maskon Strona Główna -> Rycerstwo Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

 
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo

Powered by phpBB © 2004 phpBB Group
Galaxian Theme 1.0.2 by Twisted Galaxy